IBM lanserar nästa era av servrar designade för Big Data

Nya Linuxservern POWER8 omdefinierar datacentret och hanterar det accelererande behovet av Big Data-hantering med oöverträffad hastighet

Select a topic or year


Stockholm - 24 apr 2014: IBM lanserar nu en ny serie Power System-servrar trimmade för Linux. De nya systemen kan bidra till att omvandla data till insikter genom att hantera allt mer komplicerade och dataintensiva beräkningar, likt de som utförs av det kognitiva systemet IBM Watson.

I en tid när behoven i datacentret förändras erbjuder IBM avancerad teknik som möjliggör stora framsteg i förhållande till x86-tekniken, som är sprungen ur PC-eran. De nya IBM Power Systems Scale-out-servrarna, som kan analysera data upp till 50 gånger snabbare än motsvarande x86-baserade system, är byggda på IBMs POWER8-teknik och designade för en era av Big Data. Med Scale-out-servrarna erbjuder IBM det första verkligt öppna alternativet till PC-tekniken för de som vill bygga modern IT-infrastruktur.

OpenPOWER Foundation, grundat av IBM, Google, NVIDIA, Mellanox och Tyan annonserar också att IBMs nya servrar är de första som använder OpenPOWER-tekniken. OpenPOWER Foundation instiftades för att skapa ett ekosystem av öppen standard kring Power-tekniken, vilket gör den till världens första riktigt öppna serverplattform.

Den nya generationen Power Systems är resultatet av en investering på 15,7 miljarder kronor (2,4 miljarder USD), drygt tre års utveckling och nyttjandet av hundratals IBM-patent, vilket understryker IBMs engagemang för att erbjuda kunderna mer värde och öppen teknik. Det nya systemet är byggt på IBM POWER8-chippet, en kiselskiva som endast är 1x1 tum och innehåller 4 miljarder mikroskopiska transistorer och switchar samt mer än 17,5 km koppartråd.

Linux är drivkraft för innovation. IBM har under förra året åtagit sig att investera 6,6 miljarder kronor (1 miljard USD) i ny Linux- och annan öppenkällkodsteknik för IBM Power System-servrarna. Betydande investeringar i bland annat nya produkter, ett nytt nätverk av fem stycken Power Systems Linux Centers runt om i världen och den fria molnbaserade utvecklingsplattformen Power Development Platform, där utvecklare kan testa och porta x86-baserade lösningar till Power-plattformen.

IBM bygger vidare på det åtagandet med att annonsera två Linux-framsteg som förstärker OpenStack; stöd för Ubuntu Server från Canonical, branschens vanligast förkommande operativsystem driftsatt med OpenStack operating system, på alla POWER8-system samt introduktionen av PowerKVM, en Power Systems-version av den Linux-baserade servervirtualiseringsmotorn KVM, på alla POWER8-system som endast kör Linux.

IBM kommer försätta att supporta Red Hat och SUSE Linux operativsystem på alla Power Systems.

Relaterade resurser

Webbplatslänkar