Vasaloppet rustar med IBM SoftLayer

IBM meddelar idag att Vasaloppet är en av de första kunderna i Sverige att dra nytta av skalbarheten, prestandan och kapaciteten i IBM SoftLayer

Stockholm - 07 mar 2014: IBM meddelar idag att Vasaloppet är en av de första kunderna i Sverige att dra nytta av skalbarheten, prestandan och kapaciteten i IBM SoftLayer.

Vasaloppets webblösning har under perioder en mycket hög belastning. Under vasaloppssöndagen 2 mars 2014 hade vasaloppet.se upp till 85 000 förfrågningar per minut, vilket är en ökning med 10 procent från 2013. För att möta belastningen försåg IBM redan förra året Vasaloppet med en molnlösning. För att ytterligare kunna skala upp och ner kapacitet efter efterfrågan utan att göra avkall på kvalitet och tillgänglighet har IBM migrerat Vasaloppet till IBM SoftLayer.

- En molnbaserad lösning är som klippt och skuren för oss som har en mycket varierande belastning över året, säger Anders Selling, VD Vasaloppet. Vi har enorma toppar i belastningen under tävlingsveckor och när vi släpper anmälningarna. Det ställer mycket stora krav på vår webblösning. Med hjälp av IBM SoftLayer har vi chans att få en skalbar plattform med enastående prestanda och betalar ändå bara för den kapacitet vi utnyttjar.

SoftLayer är en av världens största leverantörer av molninfrastruktur. De hanterar över 100 000 enheter för 21 000 kunder i 140 länder. Förra året förvärvade IBM företaget SoftLayer för 2 miljarder USD för att stärka och utöka sin cloud-portfölj. SoftLayers 13 globala datacenter adderades då till IBMs 12 egna center. IBM planerar nu att etablera SoftLayer som sin bas för vidareutveckling av molnportföljen. IBM har också annonserat att ytterligare 1,2 miljarder USD kommer att satsas för att ytterligare utöka det globala cloud-erbjudandet med 15 nya datacenter under 2014. Det kommer att innebära att IBM kan leverera molntjänster från totalt 40 datacenter på fem kontinenter.

- Vi är mycket glada och stolta över att som en av de första kunderna i Sverige kunna erbjuda Vasaloppet en molntjänst av högsta klass till en mycket låg kostnad, säger Jonas Pergament, kundansvarig för Vasaloppet på IBM. Med en tillförlitlig molntjänst som IBM SoftLayer behöver Vasaloppet inte avsätta omfattande resurser för att hantera och övervaka sin webbtjänst, då det är inbyggt i själva molntjänsten.

Migreringen genomfördes av IBM precis före jul så att tjänsten var redo när belastningen började öka, från nyår.


Om belastningen

I IBMs sammanställning av trafiken under Vasaloppsveckan hade vasaloppet.se under vasaloppssöndagen 1 187 955 besök som genomfördes av 661 790 unika besökare. Dessa besök genererade 9 560 481 sidvisningar.

Relaterade resurser

Webbplatslänkar
Relaterade XML-flöden
Ämnen XML-flöden
Cloud Computing