Big Bang möter Big Data


Stockholm - 12 mar 2013: Sydafrikas National Research Foundation kommer att ansluta sig till ASTRON, det nederländska institutet för radioastronomi och IBM, för ett fyraårigt forskningssamarbete kring extremt snabba och energisnåla exascale-datorer (system som kan hantera minst en exaflop). Ett av syftena är att stödja SKA (Square Kilometer Array), ett internationellt projekt som ska bygga världens största och mest känsliga radioteleskop i södra Afrika och Australien med byggstart 2017.

När SKA är klart kommer det att samla in data från rymden, som bland annat går tillbaka till big bang för 13 miljarder år sedan. På grund av de enorma datamängderna som SKA kommer att samla in, uppskattningsvis 10 gånger den globala internettrafik, finns flera tekniska utmaningar, bland annat kring energiförbrukningen som datorerna kräver.

För att lösa detta har IBM och ASTRON bildat ett partnerskap kallat DOME, där forskare ska undersöka ny teknik för grön databehandling, nanofotonik och strömmad data. Mer specifikt kommer de att utveckla robusta mikroservrar för att hantera de tuffa förutsättningarna i öknen, utforska datorarkitekturer och utveckla avancerade algoritmer för radioastronomisk avbildning.

Relaterade XML-flöden
Ämnen XML-flöden
Energy & Utilities
No description at this time.
Research
Smarter Planet