Forskning inom “Ultra-Fast Ethernet”ger internethastigheter på 100 Gb/s


Stockholm - 22 feb 2013: Forskare från IBM Research och Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) i Schweiz har presenterat ett tekniskt genombrott inom signalomvandlingsteknik som kan ge internethastigheter på 100 Gb/s, vilket är dubbelt så mycket som den teknik som finns tillgänglig på marknaden idag.

Den årliga tillväxten för strukturerad och ostrukturerad ”Big Data” är idag 60 procent. En stor del av denna data kommer från omgivningen, som bilder, ljus, ljud och även radiosignaler från big bang för 13 miljarder år sedan. Denna data är till största delen analog. För att kunna utnyttja datan i datorer måste de analoga signalerna konverteras till digitala ettor och nollor. Då krävs en ADC (analog to digital converter). De flesta ADC:er på marknaden idag är inte utformade för att hantera enorma datamängder, utan kan närmast jämföras med att samla in vatten från en brandslang med hjälp av ett sugrör.

IBM började för flera år sedan att utveckla energieffektiva ADC:er. Den nya ADC-designen som har tagits fram har flera fördelar när det gäller både snabbhet, effektförbrukning och kiselyta. ADC:n genererar en miljard analog-till-digital-omvandlingar per sekund från en enda 1V-källa, med en total energiförbrukning på 3,1 mW, vilket är cirka 30 gånger mindre än vad en mobiltelefon förbrukar i viloläge.

Relaterade XML-flöden
Ämnen XML-flöden
Software