IBM tar Vasaloppet till molnet


Stockholm - 07 feb 2013: Vasaloppet har valt IBMs molntjänst IBM SmartCloud Enterprise för Vasaloppets hela webblösning vasaloppet.se. Att utnyttja molntekniken ger Vasaloppet ytterligare flexibilitet att anpassa kapacitet efter efterfrågan. Då Vasaloppets webb är mycket hårt belastad under själva vasaloppsveckan krävs stor kapacitet med mycket god prestanda, medan belastning under övriga året är lägre. Just denna flexibilitet får Vasaloppet med IBMs molnteknik, utan att göra avkall på kvalitet och tillgänglighet.

-   Besöken och belastningen varierar över året med enorma toppar när vi släpper anmälningarna till våra olika tävlingar, vilket ställer mycket stora krav på vår webblösning, säger Anders Selling, VD Vasaloppet. Med hjälp av IBMs moln får vi en robust webbplattform, proaktiv support, tydliga SLAer och framförallt betalar vi bara för den kapacitet vi utnyttjar. Detta gör att vi bättre kan möta kraven och efterfrågan från våra deltagare, får en enklare hantering av infrastrukturen och sparar kostnader.

Trafiken på Vasaloppssajten är bitvis mycket stor. Vid anmälningstiderna och under loppen i Vasaloppsveckan blir vasaloppet.se en av de webbsidor med absolut flest besök, sidvisningar och därmed också högst belastning i Sverige.

IBM SmartCloud Enterprise är en flexibel infrastrukturtjänst (IaaS) som är utformad för att ge snabb tillgång till säkra, virtuella servermiljöer av hög kvalitet, väl lämpade för dynamisk belastning. Med IBM SmartCloud Enterprise kan investerings- och driftskostnaderna minskas, eftersom behovet att installera IT-infrastruktur eller att äga omfattande programvarulicenser praktiskt taget elimineras. Dessutom minskar IT-arbetskostnaderna och problem som härrör från felaktiga konfigurationer.

-   Vi är mycket glada åt att kunna erbjuda Vasaloppet en molntjänst av högsta klass till en mycket låg kostnad, säger Jonas Pergament, kundansvarig för Vasaloppet på IBM. Vi bevakar kontinuerligt belastningen på Vasaloppets webb och kan på några minuter utöka kapaciteten när belastningen ökar. Denna tjänst garanterar webbtillgängligheten för Vasaloppet när intresset och efterfrågan går upp, utan att Vasaloppet behöver ha stora kostnader och omfattande arbete med denna del av infrastrukturen.

Relaterade resurser

Webbplatslänkar
Relaterade XML-flöden
Ämnen XML-flöden
Business partners
Cloud Computing