Firar 100 år - släpper rapport med ungdomars åsikter

IBM framför ungdomars åsikter i rapport till regeringen

Select a topic or year


Stockholm, Sweden - 16 jun 2011: IBM fyller idag 100 år och firar med volontärarbete.Via en jättechatt har ungdomar kunnat utbyta idéer för att göra Sverige smartare. Idag släpps rapporten med ungdomarnas tankar där miljö, utbildning och demokrati engagerar. Rapporten kommer under dagen att överlämnas till bland andra jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.

Idag firar IBM 100 år i världen och 83 år i Sverige. IBM är Sveriges äldsta it-bolag och står bakom utvecklandet av innovationer så som det svenska folkbokföringssystemet och trängselskattesystemet i Stockholm. För IBM har ledordet alltid varit innovation och det är även vad IBM satsar på framåt. I Sverige har IBM därför påbörjat hundraårsfirandet genom att anordna jammen Ett smartare Sverige – en jättechatt där ungdomar, helt fritt, fick framföra sina åsikter och diskutera kring de aktuella ämnena demokrati, bostäder, jobb, utbildning och fritid. Jammen anordnades tillsammans med ett femtiotal kommuner och intresseorganisationer. Resultatet presenteras i en rapport som publiceras idag och överlämnas till politiker och tjänstemän på olika nivåer bland annat till Stockholms finansborgarråd Sten Nordin och Stockholms skolborgarråd Lotta Edholm. Resultatet kommer också att framföras till beslutsfattare vid olika tillfällen, närmast under politikerveckan i Almedalen.

- I Landskrona stad ser vi Smartare Sverige som en spännande möjlighet för våra unga att interagera med andra unga och delta i debatten, säger Lisa Flinth, Barn och Ungdomsnämndens ordförande i Landskrona stad. Här kan de göra sin röst hörd från hemmaplan och vara kreativa tillsammans i ett forum de är vana vid. Det skapar goda förutsättningar för att föra fram de ungas åsikter på ett modernt sätt.

Av ämnena var utbildning det mest diskuterade, följt av demokrati. Ungdomarna uttryckte, i diskussionerna kring demokrati, en stark vilja att påverka, och efterfrågade också nya kanaler för att nå politiker och beslutsfattare. Någon föreslog till och med att en liknande chatt skulle kunna bedrivas på riksdagen.se. Överraskande uttryckte också ungdomarna att de inte längre såg Sverige som ett föregångsland inom teknik och moderna lösningar. Miljö hade ingen egen kategori, men ungdomarnas stora engagemang för miljö och hållbar framtid framkom i flera av de övriga kategorierna. Andra intressanta ämnen som diskuterades var en modernisering av kursplanen, studentbostäder och svårigheter att komma in på arbetsmarknaden. Ett hett ämne var helt klart skolmaten.

För IBM har det alltid varit viktigt att bidra till det lokala samhälle som de verkar inom och jammen är en del i företagets hundraårsjubileum och samhällsengagemang där IBM-anställda världen över volontärt bidrar med resurser för att göra skillnad. I Sverige har jammen anordnats för att ge ungdomar en möjlighet att dela idéer för framtiden och bidra till ett smartare Sverige.

- Vi har alltid haft ett starkt samhällsengagemang och när vi nu fyller 100 år vill vi göra något extra för Sverige, säger Johan Sandell, vd IBM Sverige. Ungdomar är framtidens användare, kunder, entreprenörer, ledare, beslutsfattare samt bärare av framtidens idéer och värderingar. Att mötas på nätet är naturligt för ungdomar och vi är övertygade om att internet och de sociala medierna kommer att spela en avgörande roll i samhället, för demokrati och i skapandet av framtidens företag. Vi tror att innovation är någonting som skapas tillsammans och som möjliggör ett smartare samhälle.

För frågor och mer information vänligen kontakta: Carina Ginstmark Presschef IBM Tel: 070-793 4889 E-post: carina.ginstmark@se.ibm.com

Relaterade XML-flöden
Ämnen XML-flöden
Government
No description at this time.
Smarter Planet