Nye datakræfter på Syddansk Universitet skaber kunstigt liv


Select a topic or year


Kgs. Lyngby, Danmark - 08 jun 2010: En tredobling af regnekraften på Syddansk Universitet i Odense skal sende universitetets forskere op i den europæiske superliga, når det gælder skabelse af kunstigt liv, der simulerer meget komplekse molekylære processer.

IBM har leveret den nye supercomputer, der består af 264 servere med hver 8 processor-kerner, som er forbundet med hinanden i et High Perfomance Computing-cluster (HPC). Syddansk Universitet har døbt systemet HorseShoe6, og det fylder, hvad der svarer til to store klasselokaler i kælderen under universitetet. Pengene til indkøbet er bevilget af Dansk Center for Scientific Computing (DCSC) under Videnskabsministeriet:

”Vi er rigtig glade for vores nye HPC-cluster, der er betydelig mere miljøvenligt end vores gamle system, og som er et stort skridt fremad for den forskning, der foregår her på universitetet. HorseShoe6 er vores sjette HPC, og ’horseshoe’ hentyder til, at det første var opstillet i hestesko-form, men i dag er det nødvendigt at udnytte pladsen maksimalt,” siger systemadministrator Erik Madsen fra Syddansk Universitet.

Steen Rasmussen, der er grundforskningsprofessor og forskningsleder på universitetets forskningscenter ’FLINT’, uddyber fordelene for forskningsindsatsen: ”Vi sparer en masse tid og dermed også penge ved at have tre gange så meget regnekraft til rådighed. De nye datamuskler hjælper os bl.a. med at lave kunstigt liv gennem simulering af komplekse molekylære processer eller ’aggregater’. Det betyder, at vi bedre kan udvælge, hvad vi skal satse på i vores laboratorie-forsøg. Jeg vil skønne, at vi med vores nye super-computer skærer halvdelen af den tid, vi bruger på at kvalificere vores laboratorie-eksperimenter. Samtidig får vi mulighed for at kaste os over nye projekter, som hidtil har været uden for vores rækkevidde.SDUs ny supercomputer benyttes også til at regne på f.eks. ‘mørkt stof’ og kvantemekanik," forklarer Steen Rasmussen.

Syddansk Universitets IBM HPC-cluster er den første System x iDataplex-løsning i Norden, og det er baseret på Intels nyeste teknologi med de 264 servere opsat med Infiniband netværk fra QLogic:

"Vores løsning til Syddansk Universitet er en af markedets grønneste HPC-clustre. Hvis man ser på top500-listen over verdens største computere, så er IBM den største leverandør, og vi er naturligvis glade for, at vi kan bidrage med know-how og teknologi til at styrke forskningskræfterne på Syddansk Universitet. For IBM er det et vigtigt strategisk område, som vi håber på at kunne udbygge yderligere i Danmark. Mængden af data eksploderer i disse år, og det er en af årsagerne til, at øget regnekraft bliver et stadig vigtigere konkurrenceparameter for både forskningsinstitutioner og store virksomheder,” siger Peter Sommer, direktør for IBM Danmarks hardware-divison.

Relaterede XML-feeds
Emner XML-feeds
Education
Research