Besturingssystemen

IBM System z-servers werken met een groot aantal besturingssystemen, zoals z/OS, z/VSE, z/TPF, Linux on System z en de z/VM hypervisor.

z/OS

Beschrijvingen weergeven|Beschrijvingen verbergen

z/OS heeft een lange geschiedenis wat betreft het leveren van innovatieve technologieën voor grote bedrijven. Met zijn baanbrekende voorzieningen voor beveiliging, beschikbaarheid, schaalbaarheid en workload management wordt z/OS door velen zelfs beschouwd als de beste data-servingomgeving die voorhanden is. Meer dan ooit tevoren zijn IBM System z® en z/OS® op dit moment de juiste keuze voor uw eisen op het gebied van infrastructuur en workloads. z/OS is het summum van investeringsbescherming en laat geen mogelijkheid onbenut om te zorgen dat applicaties en data beschikbaar blijven, dat systeemresources altijd veilig zijn, dat de server maximaal wordt benut en dat de programmeeromgeving aanpasbaar is. Daarnaast is de compatibiliteit met bestaande applicaties te allen tijde gewaarborgd.


In de schijnwerpers

Nieuw: z/OS Versie 1 Release 13 (US)
Deze nieuwste release van z/OS brengt systeembeschikbaarheid, applicatieontwikkeling en performance op een hoger plan. Met deze release wordt u, dankzij de integratie van de functies z/OS Predictive Failure Analysis en Runtime Diagnostics, al in een vroegtijdig stadium gewaarschuwd voor bepaalde mogelijke knelpunten, nog vóórdat die knelpunten kunnen uitgroeien tot werkelijke problemen. U kunt dan dus snel en doeltreffend optreden. Deze nieuwste release kent verbeteringen die uw batchvenster verkorten, die de batchprogrammering vereenvoudigen en die u meer flexibiliteit bieden bij de implementatie van batchapplicaties. Daarnaast biedt z/OS V1.13 een betere performance voor web-based applicaties, met betere algehele I/O-responstijden voor z/OS UNIX System Services-workloads in een Parallel Sysplex, en een betere performance voor traditionele workloads doordat er voor het kopiëren van de ene PDS (gepartitioneerde dataset) naar de andere gebruik wordt gemaakt van het hulpprogramma IEBCOPY.

Nieuw: z/OS Management Facility V1.13 (US)
IBM z/OS Management Facility (5655-S28) is het nieuwe gezicht van z/OS. Het is een moderne managementconsole voor z/OS die het management en beheer van een mainframesysteem door systeemprogrammeurs gemakkelijker maakt. Sterker nog: de dagelijkse werkzaamheden en routines op het z/OS-systeem zijn nu eenvoudiger dan ooit. z/OSMF V1.13 kent nieuwe systeembeheertaken waarmee het klonen van z/OS-images en het implementeren van software eenvoudiger en consistenter wordt. Bovendien wordt de monitoring van z/OS Capacity Provisioning-functies eenvoudiger. Bestaande taken zijn aangepast, zodat u de incidentenlogboeken beter kunt beheren, de netwerkbeveiliging beter kunt configureren en de resources op verschillende platforms beter kunt monitoren. Het werken met z/OS wordt in deze release meer een eenheid, mede dankzij een nieuwe web-geschikte ISPF-interface en mogelijkheden voor "links-and-launch" tussen z/OSMF en andere via de browser toegankelijke applicaties.

Linux on System z

Beschrijvingen weergeven|Beschrijvingen verbergen

Linux on System z combineert de voordelen van de IBM-mainframes met de flexibiliteit en open standaarden van Linux. Linux kan een belangrijke rol spelen in de vereenvoudiging van de IT-infrastructuur — niet alleen omdat Linux dankzij het gebruik van open industriestandaarden bijdraagt aan een vereenvoudiging van de bedrijfsintegratie, maar ook omdat het de implementatie van nieuwe oplossingen versnelt en de time-to-market verkort.


In de schijnwerpers
Enterprise-class IT-optimalisatie en cloud computing
De Linux-omgeving profiteert van de enorm verbeterde mogelijkheden van de IBM zEnterprise 114- en IBM zEnterprise 196-servers, met name op het gebied van consolidatie, beveiliging en betrouwbaarheid.
U kunt duizenden virtuele Linux-servers gelijktijdig laten draaien, met gegarandeerde isolatie en bescherming van elke afzonderlijke virtuele serveromgeving. Daarnaast kunt u nieuwe workloads consolideren en implementeren op een enkele System z-server, waardoor u kunt besparen op softwarelicenties, op kosten voor systeembeheer en op vloerruimte en energie. U kunt dus "meer doen met minder".

Lagere maandlasten (US)
Met de Enterprise Linux Server kunt u de rentabiliteit van de IT verhogen en de performance verbeteren. De Enterprise Linux Server verlaagt zowel de aanschafkosten als de TCO. Dankzij grootschalige consolidatie gaan de kosten van softwarelicenties per core aanzienlijk omlaag en zijn er aanzienlijke besparingen op arbeidskosten en vloerruimte mogelijk.

z/VM

Beschrijvingen weergeven|Beschrijvingen verbergen

De geavanceerde virtualisatietechnologie van de z/VM hypervisor, gecombineerd met de zeer aantrekkelijke economische aspecten van de uiterst veilige en betrouwbare System z10-servers, vormt voor klanten een uitstekende basis om overal in het bedrijf te profiteren van de business value van mainframetechnologie. Applicaties en gegevens worden geïntegreerd en er worden uitzonderlijke niveaus van beschikbaarheid, beveiliging en operationeel gebruiksgemak gerealiseerd. z/VM virtualisatietechnologie maakt het voor klanten mogelijk om honderden of zelfs duizenden Linux-servers als z/VM-guests te laten draaien in één enkel mainframe. Tegelijkertijd kunnen er nog andere System z-besturingssystemen voor niet-Linux workloads worden gehost, zoals z/OS®, z/VSE en z/TPF. Dit kan op diezelfde System z-server of in de vorm van een grootschalige "Linux-only" enterprise server-oplossing. Dankzij de beproefde mogelijkheden van z/VM kunnen Linux-guests profiteren van de krachtige resources van het mainframe.


In de schijnwerpers
z/VM 6.2 - Een snellere route naar Smarter Computing
Het hoogtepunt van z/VM release 6.2 is "Multi-system Virtualization", waarmee z/VM-instances worden geclusterd. Dit is om verschillende redenen belangrijk. Het zorgt voor een beter te beheren infrastructuur voor cloud computing omdat er een set gemeenschappelijke resources ontstaat die kan worden beheerd als een enkele resourcepool. Verder biedt het de mogelijkheid om virtuele Linux-servers zonder werkonderbreking te verplaatsen binnen de volledige System z-familie, tussen IBM System z10 EC-, z10 BC-, z196- en z114-servers. Hierdoor wordt flexibele workload balancing mogelijk en wordt de impact van geplande outages veel minder groot. De klant kan outages nu eenvoudig inplannen en het werk verplaatsen naar resources die beschikbaar blijven. Dit vormt een aanvulling op de reeds lang bestaande mogelijkheid om systeemresources te verplaatsen naar de plek waar het meeste werk is.

z/TPF

z/TPF is voor veel van de grootste klanten van IBM al jarenlang het aangewezen HVTP-platform (high volume transaction processing). Deze klanten zijn afkomstig uit diverse sectoren, zoals de luchtvaart, het hotelwezen, de financiële sector, de gezondheidszorg en de reisbranche.

z/VSE

Beschrijvingen weergeven|Beschrijvingen verbergen

Met z/VSE kunnen klanten hun investeringen in VSE-applicaties en -gegevens veiligstellen. z/VSE richt zich op eisen voor toenemende z/VSE-workloads en de consolidatie van z/VSE-systemen. Daarbij wordt gebruikgemaakt van innovatieve IBM zEnterprise 196-, 114- en IBM System Storage-technologie. z/VSE is gericht op schaalbaarheid, beveiliging en hybride oplossingen, zoals Linux on System z. Lees alles over z/VSE, z/Architecture, de nieuwste verbeteringen en de integratie met Linux on System z.


In de schijnwerpers
Annoncering: IBM z/VSE V5.1 - 64-bits virtueel voor toekomstige workloads (US)
z/VSE Versie 5 Release 1 laat opnieuw het commitment van IBM tegenover zijn z/VSE-klanten zien.
Deze nieuwe versie is een volgende belangrijke stap in de doorlopende ontwikkeling van z/VSE.

Contact IBM

Ik help je graag verder

Pijpelink Jeroen Hallo, ik ben Jeroen Pijpelink en gespecialiseerd in B2B Server & Storage Solutions. Ik help je graag verder.


Bladeren in System z

Hardware

IBM stelt zijn wereldberoemde mainframetechnologie beschikbaar om de grote bedrijven van dit moment te helpen snel en met extreme flexibiliteit te reageren op veranderende bedrijfsomstandigheden. Of het nu gaat om automatisering en geavanceerde virtualisatietechnologie of om open industriestandaarden, IBM-mainframes leveren altijd een concurrentievoordeel op voor bedrijven die actief zijn in een slimmere wereld.

Oplossingen

De technologie, oplossingen en branchekennis van IBM helpen u om met een scherper beeld van uw klanten de concurrentie aan te gaan. Onze System z-oplossingen combineren een fundament van IBM-hardware, -software en -middleware met flexibele financierings- en pakketopties. Hiermee is uw bedrijf beter opgewassen tegen de uitdagingen waar het bedrijfsleven in een on-demand wereld mee te maken krijgt. IBM kan u helpen bij het ontwikkelen van een klantgericht beeld en kan u bijstaan bij het leveren van de juiste oplossing en de juiste producten.

Besturingssystemen

IBM System z-servers werken met een groot aantal besturingssystemen, zoals z/OS, z/VSE, z/TPF, Linux on System z en de z/VM hypervisor.