IBM zEnterprise System

Belangrijkste kenmerken

In het hart van het zEnterprise System™ bevindt zich een mainframe van de volgende generatie — de zEnterprise 196 (z196). Deze nieuwe server is het snelste en meest schaalbare enterprise system dat momenteel op de markt is. Ter ondersteuning van een workload-optimized systeem kan de z196 worden opgeschaald (meer dan 52.000 MIPS in een enkele footprint), uitgeschaald (80 configureerbare cores) en ingeschaald (gespecialiseerde engines, cryptografische processors, hypervisors). De z196 kan draaien in een milieuvriendelijke footprint. Bovendien werkt de z196 op een zodanige manier samen met systeemsoftware, middleware en storage dat de meest robuuste en rendabele dataserver ontstaat.

De z196 beschikt in totaal over 96 cores met de duizelingwekkende snelheid van 5,2 GHz en levert, in vergelijking met zijn voorganger, de succesvolle z10™ EC, bovendien een 40% betere performance per core en een 60% grotere totale capaciteit voor z/OS®-, z/VM®- en Linux® on System z®-workloads. De z196 heeft maximaal 80 configureerbare cores voor gebruik door de klant. De cores kunnen worden geconfigureerd als algemeen inzetbare processors (CP's), Integrated Facilities for Linux (IFL's), System z Application Assist Processors (zAAP's), System z Integrated Information Processors (zIIP's), aanvullende System Assist Processors (SAP's) of Internal Coupling Facilities (ICF's), of kunnen worden gebruikt als extra reserveprocessors.

Dit ontwerp, met zijn grotere capaciteit, zijn grotere aantal beschikbare processor cores per server en zijn kleinere energieverbruik en vloeroppervlak, maakt de z196 tot een ideale kandidaat voor grootschalige consolidatie. De virtualisatiemogelijkheden ondersteunen maximaal 50 gedistribueerde servers in een enkele core, en enkele duizenden in één enkel systeem. Voor Linux-workloads is de performance in bepaalde gevallen 60 procent hoger en de prijs 35 procent lager. Dit betekent dat er al voor minder dan één dollar per dag een virtuele Linux-server beschikbaar kan worden gesteld (volgens onderzoek van IBM en met Amerikaanse ELS-prijzen; prijzen verschillen per land).

De beveiliging van System z is een van de vele redenen waarom 's werelds grootste banken en retailers hun gevoelige bedrijfstransacties zo vaak toevertrouwen aan een IBM-mainframe. Ondersteuning voor de volgende generatie openbare-sleuteltechnologie is beschikbaar in de vorm van Elliptic Curve Cryptography (ECC). ECC is ideaal voor afgebakende omgevingen, zoals mobiele apparatuur. De z196 biedt tevens ondersteuning aan belangrijke ANSI- en ISO-standaarden voor banken en de financiële sector. De z196 is ontworpen voor EAL5-certificering (Common Criteria Evaluation Assurance Level 5) voor de beveiliging van logische partities.

En omdat energiezuinigheid centraal staat in de milieuproblematiek, legt de z196 een algehele nadruk op het milieu. Door nieuwe vormen van efficiency worden het energieverbruik en het vereiste vloeroppervlak aanzienlijk verminderd bij consolidaties van workloads van gedistribueerde servers. Organisaties die een "groen" datacenter willen bouwen, kunnen met de optionele waterkoeling en krachtstroom een flinke stap in de toekomst zetten. De z196 bewijst namelijk dat koelere computers niet groter hoeven te zijn.

Ik help je graag verder

Atya Arain

Technische ondersteuning

Bladeren in z Systems

Hardware

IBM stelt zijn wereldberoemde mainframetechnologie beschikbaar om de grote bedrijven van dit moment te helpen snel en met extreme flexibiliteit te reageren op veranderende bedrijfsomstandigheden. Of het nu gaat om automatisering en geavanceerde virtualisatietechnologie of om open industriestandaarden, IBM-mainframes leveren altijd een concurrentievoordeel op voor bedrijven die actief zijn in een slimmere wereld.

Oplossingen

De technologie, oplossingen en branchekennis van IBM helpen u om met een scherper beeld van uw klanten de concurrentie aan te gaan. Onze z Systems-oplossingen combineren een fundament van IBM-hardware, -software en -middleware met flexibele financierings- en pakketopties. Hiermee is uw bedrijf beter opgewassen tegen de uitdagingen waar het bedrijfsleven in een on-demand wereld mee te maken krijgt. IBM kan u helpen bij het ontwikkelen van een klantgericht beeld en kan u bijstaan bij het leveren van de juiste oplossing en de juiste producten.

Besturingssystemen

IBM z Systems-servers werken met een groot aantal besturingssystemen, zoals z/OS, z/VSE, z/TPF, Linux on z Systems en de z/VM hypervisor.