IBM zEnterprise System

Hoofdpunten

Het middelpunt van het zEnterprise™ System voor kleine en middelgrote bedrijven is de mainframe van de volgende generatie: de zEnterprise 114 (z114). Als de nieuwste telg van de System z-familie biedt de z114 een nieuwe vorm van vrijheid en een wereld vol nieuwe mogelijkheden voor een hele reeks van bedrijven van verschillende grootte, door een schaalbaarheid, een flexibiliteit en een baanbrekend prestatievermogen te bieden tegen een lagere energiecapaciteit en een aantrekkelijke instapprijs.

De z114 die specifiek ontworpen werd als een zEnterprise van het middengamma met uitgebreide groei-opties, leidinggevende virtualiserings- en consolidatiemogelijkheden bouwt de hoogkwalitatieve mainframe-diensten verder uit. Met een meer granulaire kostenstructuur en aanzienlijke verbeteringen op het vlak van verpakking, prestatieniveau en totale systeemschaalbaarheid ten opzichte van vroegere generaties. En als systeem dat verregaand geoptimaliseerd werd voor de verwerking van werkbelastingen, zorgt de z114 voor de verdere uitbreiding van de unieke hybride computing-mogelijkheden naar een grotere reeks van bedrijven en biedt deze een geïntegreerde en centraal beheerde implementatie van werktransacties binnen een enkele behuizing die tevens beantwoordt aan alle milieuvereisten.

Deze exclusieve hybride mogelijkheden hebben tot doel de complexiteit en inneficiëntie van de multi-architectuur datacenters van vandaag aan te pakken. De z114 voorziet in een expansie van de mainframe-mogelijkheden inzake beveiliging, fouttolerantie, extreme virtualisering en dynamische resource-toewijzing, naar andere systemen en werktransacties die draaien onder AIX, Linux op System x, en in de toekomst ook Windows3 - met fundamentele veranderingen in de manier waarop uw datacenter kan beheerd worden.

Wanneer deze geconfigureerd wordt met een zEnterprise BladeCenter Extension (zBX), kunt u de z-, UNIX- en Intel server-technologieën in een enkel gebundeld systeem samenvoegen, dat werktransacties integreert op een manier die gelijkaardig is aan mainframe-toepassingen, met dezelfde tools, technieken en resources voor een consistente, geautomatiseerde en betrouwbare service-aflevering. Dankzij deze unieke capaciteit kunt u de strategische rol van uw mainframe uitbreiden doorheen uw bedrijf en kunt u de set van skills nodig om de IT-infrastructuur te beheren, beperken.

Voor de eerste maal krijgt u nu een enkel, geïntegreerd zicht op de volledige werklast of het volledige businessproces. Dit revolutionaire multi-architectuur ontwerp dat nog  vereenvoudigd werd, helpt om de werkingsefficiëntie te verbeteren op het vlak van implementatie, integratie en beheer. Het werd opgevat om de aantrekkelijkheid van hosting-toepassingen op de mainframe te vergroten door een grotere vrijheid en een groter gemak te bieden bij het selecteren van de juiste architectuur en het besturingssysteem bij de implementatie van  toepassingen binnen een gemeenschappelijke infrastructuur voor zowel mainframe- als gedistribueerde systeemresources.

De zogenaamde System Resources worden aangedreven door maximaal 14 microprocessors die draaien aan 3,8 GHz en ze leveren in vergelijking tot de voorloper, de z10® BC, een prestatieverbetering op per core, tot 18 procent, en een verhoging van de totale systeemcapaciteit voor wat de z/OS®, z/VM®, en Linux® on System z®-werkbelastingen betreft.

De nieuwe microprocessor-chip heeft een superscalair ontwerp met hogere frequentie, een verbeterde cachestructuur, een nieuwe verwerkingssequentie "niet volgens de volgorde" en meer dan 100 nieuwe hardware-instructies en levert een prestatieniveau van wereldklasse en per thread voor DB2-, WebSphere- en Linux-werktransacties. Voor wat de CPU-intensieve werkbelastingen betreft kan er een bijkomende winst tot 25 percent bereikt worden door gebruik te maken van tal van verbeteringen op compileerniveau.

De z114 is beschikbaar in twee modellen: een model met één lade met centrale verwerking, de M05, en een model met twee laden, de M10, die een bijkomende flexibiliteit biedt voor I/O en een koppelingsuitbreiding en/of een verhoogde bijzondere engine-capaciteit. Het model is uitgerust met maximaal 10 configureerbare cores en de naam geeft aan hoeveel processor-units er in totaal beschikbaar zijn en aangepast zijn aan de behoeften van de klant. De cores kunnen geconfigureerd worden als processors (CP's) voor algemeen gebruik, Integrated Facilities for Linux (IFL’s), System z Application Assist Processors (zAAP’s), System z Integrated Information Processors (zIIP’s), Internal Coupling Facilities (ICF’s), bijkomende System Assist Processors (SAP’s), of gebruikt worden als extra openstaande uitsparingen. De M10 kan ook uitgerust zijn met maximaal twee "specifieke" uitsparingen, een primeur voor dit product van het middengamma.

En met 130 capaciteitsinstellingen die beschikbaar zijn en een granulaire kostenstructuur voor beide modellen, bent u vrij om te opteren voor de juiste grootte die aangepast is aan uw behoeften en die op verzoek kan evolueren naarmate de werkbelasting verhoogt. De z114 biedt een aantal uitbreidingsmogelijkheden:

Met een verhoogd processor-prestatieniveau, een verhoogde capaciteit, nieuwe hybride computing-voorzieningen en tal van mogelijkheden op het vlak van vermogen en  plaatsbezetting is de z114 een echte "datacenter in een box" die perfect geschikt is voor de vereenvoudiging van de infrastructuur en echte Cloud Computing. In tegenstelling tot andere zogenaamde cloud-oplossingen die bestaan uit een afzonderlijke resource-pool-architectuur gaat de z114 verder dan deze aanpak doordat deze in de pool heterogene berekeningsresources bevat die volledig op platformniveau kunnen geoptimaliseerd worden en beheerd om te beantwoorden aan de businessvereisten.

De virtualiseringsmogelijkheden van de z114 kunnen om en bij de 30 gedistribueerde servers of meer ondersteunen op een enkele core, afhankelijk van de werkbelasting, of zelfs tot honderden in een enkele behuizing, waarbij een virtuele Linux-server verschaft wordt aan 1,45 dollar per dag.

Om gevoelige gegevens en businesstransacties te helpen beveiligen is de z114 afgestemd op de Common Criteria Evaluation Assurance Level 5 (EAL5)-certificatie voor de beveiliging van logische partities. En dankzij de Elliptic Curve Cryptography (ECC) wordt er ondersteuning van de volgende generatie aangeboden die ideaal is voor omgevingen zoals mobiele apparatuur. De z114 biedt ook ondersteuning voor de cruciale ANSI- en ISO-standaarden gangbaar in de bank- en de financiële industrie.

De z114 ondersteunt tot 256 GB reëel (bruikbare) RAIM-beschermd geheugen - enig in de industrie en nu beschikbaar op System z. Dit omvat een bijkomende 8 GB vast geheugen voor de Hardware System Area (HSA) die de I/O configuratiegegevens bevat voor de server.

Om gemakkelijker te kunnen worden geïnstalleerd bestaat de z114 uit een enkele behuizing met luchtkoeling die ondersteuning biedt voor I/O- en stroomtoevoer-uitgang onderaan of bovenaan en voor opties bestemd voor een al dan niet verhoogde vloer en hoogspannings DC-stroomtoevoer. Dit systeem biedt meer flexibiliteit om te voorzien in kleine datacenter-installaties en om plaats te bieden aan toekomstige datacenter-ontwerpen en capaciteiten.

De z114 biedt een geavanceerde technologie voor elk bedrijf dat zijn innovatiecapaciteiten wil aanzwengelen, zijn efficiëntie wil opdrijven en de kosten wil verminderen. Dit systeem tilt IT naar een totaal nieuwe dimensie en stelt u in staat om nieuwe mogelijkheden te creëren voor uw bedrijf, door de mogelijkheid om te innoveren, de kosten te verminderen en het gebruik van bestaande investeringen te optimaliseren.

Of u nu kiest voor de snelle ontwikkeling van nieuwe toepassingen, om uw business uit te breiden zonder de IT-kosten te doen toenemen, uw infrastructuur te consolideren om de complexiteit te verminderen of de klassieke troeven van de System z uit te breiden naar heterogene werktransacties, u hoeft niet verder te zoeken dan de z114!

Contact IBM

Ik help je graag verder

Pijpelink Jeroen

Contacteer me direct met al Uw Server en Storage vragen graag. Vriendelijke groeten, Jeroen Pijpelink


Bladeren in System z

Hardware

IBM stelt zijn wereldberoemde mainframetechnologie beschikbaar om de grote bedrijven van dit moment te helpen snel en met extreme flexibiliteit te reageren op veranderende bedrijfsomstandigheden. Of het nu gaat om automatisering en geavanceerde virtualisatietechnologie of om open industriestandaarden, IBM-mainframes leveren altijd een concurrentievoordeel op voor bedrijven die actief zijn in een slimmere wereld.

Oplossingen

De technologie, oplossingen en branchekennis van IBM helpen u om met een scherper beeld van uw klanten de concurrentie aan te gaan. Onze System z-oplossingen combineren een fundament van IBM-hardware, -software en -middleware met flexibele financierings- en pakketopties. Hiermee is uw bedrijf beter opgewassen tegen de uitdagingen waar het bedrijfsleven in een on-demand wereld mee te maken krijgt. IBM kan u helpen bij het ontwikkelen van een klantgericht beeld en kan u bijstaan bij het leveren van de juiste oplossing en de juiste producten.

Besturingssystemen

IBM System z-servers werken met een groot aantal besturingssystemen, zoals z/OS, z/VSE, z/TPF, Linux on System z en de z/VM hypervisor.