IBM Blue Gene/Q

Toonaangevende performance voor de meest veeleisende ultra-schaalbare computational science applicaties

In het kort:

Blue Gene/Q: De aangewezen supercomputer voor analytics en baanbrekend onderzoek

Onze afgewogen benadering van het ontwerp zorgt voor een unieke combinatie van hoge prestaties en energiezuinige werking, speciaal met het oog op natuurwetenschappelijk onderzoek, openbare veiligheid en transport, alsmede vele andere sectoren die onze wereld slimmer maken.

Blue Gene is een familie van supercomputers die in een standaard programmeeromgeving een onwaarschijnlijke performance biedt en die bovendien zeer zuinig omspringt met voeding, koeling en vloerruimte. De snelheid en uitbreidingsmogelijkheden van Blue Gene hebben het bedrijfsleven en de wetenschap in staat gesteld om zeer uiteenlopende complexe problemen aan te pakken en om beter gefundeerde beslissingen te nemen. Blue Gene-systemen hebben een rol gespeeld bij het in kaart brengen van het menselijke genoom, het onderzoeken van medische behandelingen, het bewaken van het nucleaire arsenaal, het simuleren van radioactief verval, het repliceren van het menselijk denkvermogen, het besturen van vliegtuigen, het lokaliseren van tumoren en het opsporen van fossiele brandstoffen.

Nieuwe Blue Gene/Q Express – beter betaalbaar, even betrouwbare supercomputer

Maak kennis met de Blue Gene/Q Express: een half-rack configuratie die ideaal is voor organisaties die op zoek zijn naar een supercomputer op instapniveau. Met de Blue Gene/Q Express profiteert uw datacenter van de performance en energiezuinigheid van supercomputing binnen een systeem niet alleen rendabel is, maar ook eenvoudig geüpgraded kan worden als uw workload toeneemt. Het systeem wordt compleet geleverd met een gepersonaliseerde IBM workshop voor de migratie van onderzoeksapplicaties en een aantrekkelijke financieringsaanbieding die de time-to-value verkort, de cash flow verbetert en de TCO verlaagt.

Baanbrekend onderzoek zonder verder uitstel

Of u nu werkt aan big data analytics, aan klimaatmodellen of aan natuurwetenschappelijk onderzoek, er is altijd een gemeenschappelijk element: u werkt met enorme datasets en hebt behoefte aan astronomische computerkracht zonder dat de energiekosten onbeheersbaar worden. Met Blue Gene/Q is het voltooien van rekenintensieve projecten voor onderzoeks- en productieapplicaties die tot voor kort onoplosbaar leken, niet alleen mogelijk, maar zelfs waarschijnlijk.

Als derde generatie van de Blue Gene-familie van supercomputers werkt Blue Gene/Q nog een stuk sneller dan de voorgaande systemen, met 16 cores per node en een schaalbare piekperformance van maximaal 100 petaflops—een enorme sprong voorwaarts op het gebied van parallelle rekenkracht. Blue Gene/Q is inzetbaar voor een toenemende reeks rekenintensieve workloads voor analytics en wetenschappelijk onderzoek, en vormt het ideale platform voor uiterst gecompliceerde projecten in een breed spectrum aan technische disciplines.

Een veelheid aan technische innovaties op het gebied van hardware, software en systeemontwerp zorgt ervoor dat Blue Gene/Q een nieuw niveau van performance en energiezuinigheid weet te bereiken, terwijl de overdraagbaarheid en bruikbaarheid van applicaties nog verder zijn toegenomen. Doordat Blue Gene/Q de snelheid en bandbreedte biedt die nodig is om platforms te laten opereren in de frontlinies van de technologie, hebt u alle troeven in handen om uw wetenschappelijke of analytische agenda nieuw leven in te blazen.

Kenmerk Voordeel
Elk rack van Blue Gene/Q met 1024 16-core compute nodes werkt met een piek van 209 TFps, schaalbaar tot 512 racks
Lightweight Compute Node Kernel (CNK) met Linux- en POSIX-compatibiliteit, plus volledige Fortran-, C- en C++-compiler
Gebouwd met minder bewegende onderdelen en redundantie
Geïntegreerde en geoptimaliseerde management- en monitoringtools
Zeer compact met uiterst efficiënte waterkoeling
IBM System Blue Gene/Q in een oogopslag
Systeemconfiguraties
Processor IBM PowerPC® A2 1,6 GHz, 16 cores per node
Geheugen 16 GB SDRAM-DDR3 per node (1333 MTps)
Netwerken 5D Torus — 40 GBps; 2,5 μsec latency
Collectief netwerk — onderdeel van 5D Torus; collectieve logische bewerkingen ondersteund
Global Barrier/Interrupt — onderdeel van 5D Torus
PCIe x8 Gen2 based I/O
1 GB Controlenetwerk — System Boot, Debug, Monitoring
I/O Nodes (10 GbE of InfiniBand) 16-way SMP-processor; configureerbaar in 8, 16 of 32 I/O-nodes per rack
Besturingssystemen Compute nodes — eigen lightweight kernel
Voeding Gewoonlijk 80 kW per rack (schatting) 380-415, 480 VAC 3-fase; maximaal 100 kW per rack; 4x60 amp per rack
Koeling 90% waterkoeling (18-25°C, maximum 30 GPM); 10% luchtkoeling
Akoestiek 7,9 bel
Afmetingen Hoogte: 2095 mm
Breedte: 1219 mm
Diepte: 1321 mm
Gewicht: 2040 kg incl. koelvloeistof (configuratie met LLNL 1 I/O-drawer)
Vrije ruimte voor service: 914 mm aan alle zijden

White papers

Analistenrapporten

Neem contact op met Lenovo voor x86 oplossingen

Lenovo neemt IBM x86 Systems over

Deze IBM x86 producten zijn nu producten van Lenovo, zowel in de VS als in andere landen. IBM blijft x86 gerelateerde informatie posten op ibm.com, totdat de migratie naar Lenovo is voltooid. Tijdens de transitie dienen verwijzingen naar IBM in verband met gemigreerde producten te worden gelezen als verwijzingen naar Lenovo.

LENOVO FOR THOSE WHO DO

Ik help je graag verder

Pijpelink Jeroen

Contacteer me direct met al Uw Server en Storage vragen graag. Vriendelijke groeten, Jeroen Pijpelink


Systemen

IBM levert een portefeuille aan systemen en opslag, gecombineerd met de tientallen jaren ervaring met het oplossen van werkelijke problemen bij bedrijven. Met x86-, POWER- en mainframesystemen, met disk-, tape- en netwerkopslagsytemen is IBM als geen ander in staat de juiste combinatie van systemen te bieden.

Opslag

Efficiënte opslag is belangrijker dan ooit. In veel gevallen is de benuttingsgraad van disks slechts 20% — terwijl de hoeveelheid gegevens die u moet opslaan, explosief toeneemt. IBM Storage kan u helpen.

Netwerkfuncties

Het slimmere datacenter met een betere rendabiliteit van de IT kan worden gerealiseerd door servers en opslag te koppelen aan een ultrasnelle, intelligente netwerkstructuur die slimmer, sneller, groener en opener is. En die bovendien eenvoudiger is in het beheer. IBM gaat bij de implementatie van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van platte, geconvergeerde datacenternetwerken op een open manier te werk en baseert zich daarbij op standaarden.

Software

De complete Systems Software-oplossingen van IBM dragen bij aan de centralisatie, stroomlijning en automatisering van uw fysieke en virtuele infrastructuur, zodat u uw workloads kunt optimaliseren en beter in staat bent IT-services te verlenen die zijn afgestemd op uw bedrijfsdoelstellingen. We laten u graag zien op welke manier de geavanceerde functies in de IBM-hardware en -besturingssystemen effectiever kunnen worden gebruikt met behulp van IBM Systems Software, zodat u de volledige meerwaarde van IBM Smarter Computing kunt realiseren.

Geïntegreerde oplossingen

Het is de realiteit dat u een IT-infrastructuur nodig hebt die is ontworpen voor gegevens, die is afgestemd op de taak en die wordt beheerd als een cloud. Zijn uw IT-medewerkers het grootste deel van hun tijd bezig met het beheren van de IT? Dan houden ze weinig tijd over voor het stimuleren van de innovatie. Uw infrastructuur moet in staat zijn u vooruit te helpen in de markt. Hij moet u innovatiever, concurrerender en succesvoller maken.

Systeem-gerelateerde services

IBM verleent een volledige reeks systeem-gerelateerde services. Dat zijn services die u helpen bij het ontwerpen, ontwikkelen, integreren, optimaliseren, valideren en implementeren van complete oplossingen die On Demand Business ondersteunen.

Blue Gene/Q op de Universiteit van Warschau

Blue Gene/Q op het Health Sciences Center for Computational Innovation, Universiteit van Rochester

De Universiteit van Rochester, IBM en de staat New York (Video, 00:08:05) werken samen aan de oprichting van een nieuw centrum waarin high-performance computing wordt ingezet voor het oplossen van de meest complexe problemen uit de gezondheidszorg.

Informatiebronnen

Technische kennis - Gratis

Redbooks

Video's

Verwante informatie